Sophisticated Sentosa Cove, Singapore holiday retreat for a family living by the sea

Houses

Sophisticated Sentosa Cove, Singapore holiday retreat for a family living by the sea
Sophisticated Sentosa Cove, Singapore holiday retreat for a family living by the sea

A sophisticated Sentosa Cove holiday retreat for a multi-generational Chinese family

Located in Singapore's luxury seaside residential enclave of Sentosa Cove, the clean lines of the exterior facade of this home belie the air of casual sophistication inside this family home. Commissioned by an industrialist based in China, the house, designed Robert Greg Shand Architects, captures the natural elements and provides a resort-like yet homely holiday retreat for a multi-generational family.

Facing a canal with a private boat berth at the rear, the home is designed with an abundance of water (a swimming pool and 4 ponds) and every room in the house has a view out to water or a garden space.

Modern sophisticated living room in Sentosa Cove, Singapore holiday retreat by Robert Greg Shand Architects
Sentosa Cove, Singapore sophisticated holiday retreat with contemporary architecture for a multi-generational Chinese family
Sentosa Cove sophisticated home in Singapore by Robert Greg Shand Architects
Modern sophisticated home in Singapore by Robert Greg Shand Architects

The emphasis on water throughout the Sentosa Cove holiday retreat isn’t just for aesthetic reasons though. The water bodies improve air movement throughout the house, cooling it down. All doors slide open to take advantage of the breeze that flows in from the waterway and South China Sea beyond.

Large overhangs and timber trellises provide much needed shading from the hot tropical sun, and 'low-e' double glazing is used to reduce solar heat gain.

Amazing Sentosa Cove, Singapore holiday retreat for a family living by the sea
Modern Sophisticated living room in Sentosa Cove, Singapore holiday retreat by Rober Greg Shand Architects

The drama unfolds at the entrance to the house, which is accessed via a bridge over a pond filled with colorful koi fish, and covered by a thin cantilevered stainless steel canopy. Planters and a green wall flank the entrance pond on either side and visitors are greeted by the gentle sound of a waterfall as the pond water flows down a textured stone wall to the Basement Carpark level below.

From the entrance, a floating teak walkway leads guest across a reflecting pond into the expansive living room. The heart of the house is undoubtedly the double volume living room, which is surrounded by the swimming pool and large floor to ceiling glazing on two sides and sits adjacent to the Dining area and Patio. Sliding doors on 3 sides promote abundant cross ventilation of the living / dining spaces, and allow for uninterrupted views of the canal and boat berths behind.

A Guest Suite on the ground floor has a view down the pool to the canal and direct access from the room into the pool, and wouldn't go amiss in a 5 star resort hotel. The bathroom looks onto a private garden, with a natural solid teak vanity, generous dressing room space and a massage bed. The Basement of the home has parking space for 6 cars, as well as service areas.

The upper levels of the sophisticated holiday retreat are accessed via a lift or a cantilevered teak staircase over the reflecting pond. The home has 5 ensuite bedrooms, and a Family Room on the upper levels, with a Master Bedroom suite on the rooftop complete with private pool set in a rooftop garden and extensive outdoor sitting space.

Perfectly suited for its privileged waterfront location, this sophisticated Sentosa Cove, Singapore holiday retreat is the perfect environment for a multi-generational family living by the sea.

Photography by: Aaron Pocock Photography

Sentosa Cove, Singapore sophisticated holiday retreat with stunning pool for a multi-generational Chinese family
This renovated apartment in Italy boasts elegant black and white palette and custom cabinets